Zoeken, proeven, zoeken en proeven. Dat is wat ik de afgelopen maanden heb gedaan. Vele mooie wijnen gedronken, Liguria bezocht (waar ik de raarste wijn ooit heb gedronken “U Baccan”, gaat uitstekend bij stokvis, maar dat eten we hier zo weinig), Rieslings getest (waarschijnlijk in het voorjaar weer of misschien toch Pinot Gris) en uiteindelijk in Portugal beland. En bij wie; Filipa Pato! een vrouwelijke wijnmaker en afgelopen jaar door Feinschmecker uitgeroepen tot nieuwkomer van het jaar. Filipa is de dochter van Luis Pato, zo’n beetje de bekendste wijnmaker van Portugal.

FilipaFilipa wilde niet onder de hoede van haar vader opereren maar haar eigen vleugels uitslaan. Naast haar opleiding van huis uit heeft ze in Australië en in de Bordeaux haar kennis opgedaan voordat ze zich vestigde in haar geboortestreek Bairraida/Dao. Grof gezegd liggen deze streken onder Porto. Samen met haar man, de Belgische sommelier William Wouters bestiert ze haar eigen domein “Vinhos Doidos” (gekke wijnen). Filipa wordt met regelmaat bejubeld door de internationale wijnpers. Haar motto: wijn gemaakt om te drinken, niet om te proeven!

De twee top druivensoorten van de Bairraida zijn Baga (rood) en Bical (wit). De topwijnen gemaakt van alleen Baga worden wel vergeleken met Nebbiolo (Barolo) en Pinot Noir (Bourgogne). Helaas was het niet mogelijk om haar beste Baga-wijn te bestellen; uitverkocht! Haar witte topper heb ik gelukkig wel op de kop kunnen tikken net als haar witte en rode “probeersels” (Ensaios). Deze probeersels zijn tot stand gekomen door jarenlang telkens te proberen de smaak te verbeteren wat uiteindelijk heeft geleid tot twee heerlijke wijnen voor een mooie prijs. Filipa maakt alleen gebruik van inheemse druivensoorten.

Deze keer in de aanbieding:

FP Ensaios Branco 2010 en FP Ensaios Tinto 2009

De witte FP Ensaios is gemaakt van de druiven Bical en Arinto. Een heerlijke frisse wijn met een mooi zuurtje. Om de wijn een wat vollere smaak te geven is een gedeelte gerijpt op hout en de rest op staal. De wijn is heerlijk bij vis en wit vlees maar ook gewoon lekker zonder eten!

De rode FP Ensaios is gemaakt van de druiven Touriga Nacional, Baga and Alfrocheiro. Een mooie volle, warme rode wijn met op de achtergrond een klein beetje tannines (Baga) die er een hele elegante wijn van maken. De wijn heeft niet op hout gelegen. Hoeft gewoon simpelweg niet. De druiven in combinatie met de grond zorgen voor een perfecte balans. Past uitstekend bij (rood)vlees gerechten of bij een koude winterse avond.

Veel huizen maken in een beperkte hoeveelheid hele speciale wijnen; hun eigen grand cru. De rode grand cru van Filipa is helaas uitverkocht. Haar witte heb ik – zoals gezegd – nog wel op de kop kunnen tikken. Deze witte komt met regelmaat in de lijsten naar voren als een van de beste witte wijnen die in Portugal wordt gemaakt. Ondanks dat deze wijn aanzienlijk duurder is dan jullie van mij gewend zijn wilde ik hem jullie toch niet onthouden. Gewoon omdat die zo goed is.

Beide wijnen zijn €8,95 per fles en gaan per 6 in een doos.

Nossa Calcario 2009 (€18 per fles).

De Nossa Calcario is gemaakt van 100% Bical. Deze wijn is een project van Filipa en haar man met het doel om de de smaken van de druif en de grond tot in perfectie harmonie in de fles te krijgen en dat kan je met een gerust hart aan deze twee overlaten. Puur, elegant met een klein bittertje. Een hele volle wijn (gerijpt in 500 liter vaten) die je zeker niet te koud moet drinken. Als je hem rechtstreeks uit de ijskast opentrekt komt de wijn niet volledig tot zijn recht. Laat hem iets op temperatuur komen en je weet niet wat je proeft!

De Ensaios zijn per doos te bestellen. De Nossa Calcario is ook per fles te bestellen gelet op het prijskaartje dat er aan hangt.

Zo rond het eind van november wil ik de bestelling doorgeven aan Filipa. Mocht je geïnteresseerd zijn laat dat dan even weten via de mail (dewijnenvanphilip@gmail.com). De bedoeling is rond half december uit te leveren.